De belangrijkste onderdelen van een behandeling bij de mondhygiënist
Specialist in het schoonmaken van tanden en het beoordelen van het tandvlees.
Tegenwoordig is er een nieuw beroep bijgekomen wat gespecialiseerd is in het schoonmaken van tanden en het beoordelen van het tandvlees. De mondhygiënist is niet meer weg te denken uit het dagelijks beeld van de tandartspraktijk. Om die reden vertellen wij u er graag meer over.
Wat is een mondhygiënist?
Een mondhygiënist heeft een speciale opleiding gevolgd van vier jaar. Tijdens deze opleiding wordt er heel veel geleerd over de gezondheid van tanden en kiezen en vooral van het tandvlees. Tijdens deze opleiding ligt de nadruk op het op een juiste wijze leren reinigen van de tanden en kiezen.
Uw mond komt gedurende de dag onder andere in aanraking met speeksel, eten en drinken. In de mond bevinden zich zowel goede als slechte bacteriën. Tijdens de normale dagelijkse bezigheden hopen bacteriën zich op in de mond. Hierdoor ontstaat er eerst een laagje plaque over de tanden. Indien deze laag blijft zitten wordt het hard en verandert het in tandsteen. Het tandsteen zit vol met bacteriën en verstoort de mondgezondheid. Hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken en gaan bloeden als het wordt aangeraakt.
Niet alle slechte bacteriën kunnen wij zelf verwijderen. Grondige reiniging is nodig om nog meer bacteriën te verwijderen.
“Vanuit de gezondheidsraad wordt het aanbevolen om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet heel erg kunnen ophopen en de mond gezond blijft.”
-Tandarts Noordas-
Wat wordt er gedaan tijdens een mondhygiëne behandeling?
Bovendien wordt er ook gevraagd of u een middel gebruikt om tussen de tanden schoon te maken. Voorbeelden hiervan zijn stokers, flosdraad of ragers.
Dit gesprek wordt opgevolgd door een voedingsanamnese. Hoeveel eet en drink momenten heeft u gedurende een dag? Ook is het belangrijk dat er wordt nagegaan of u veel kruiden eet. Dit kan namelijk sneller leiden tot verkleuringen op de tanden.
Nadat de anamnese compleet is zal de mondhygiënist overgaan op het klinische gedeelte. Om te bepalen hoe schoon de tanden zijn wordt er een rode kleurstof aangebracht wat bindt met plaque. Op deze manier kan worden laten zien waar goed wordt gepoetst en waar het beter kan.
Tijdens de behandeling zal de mondhygiënist het aanwezige aanslag en tandsteen verwijderen. Soms zitten de bacteriën ook onder het tandvlees en kan de behandeling wat gevoelig zijn. Indien het te gevoelig wordt kan u hiervoor verdoofd worden, maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. Nadat alles is gereinigd worden de tanden gepolijst. Hier zit fluoride in, wat de tanden sterk en laat de tanden glimmen.
Hoe vaak naar de mondhygiënist?
Vanuit de gezondheidsraad wordt het aanbevolen om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet heel erg kunnen ophopen en de mond gezond blijft. In enkele gevallen kan de tandarts of mondhygiënist aanraden om vaker te komen. Dit kan zijn als de tandvleesontsteking uitgebreider is. De mond moet dan namelijk eerst weer gezond gekregen worden.
Voor een fris en gezond gebit gaat u naar onze mondhygiënist
Indien u uw mond graag gezond wilt houden wordt aangeraden om minstens twee keer per jaar uw gebit grondig te laten reinigen bij de mondhygiënist. Tijdens de mondhygiëne behandeling worden bacteriën verwijderd en worden de tanden en kiezen aan het eind van de behandeling gepolijst. Ook worden er uiteraard handige tips gegeven om thuis te gebruiken. Bij tandarts NoordAs bent u aan het juiste adres voor een goede mondhygiëne behandeling.
Angst voor de mondhygiënist?
Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.