De meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

De meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen

Het gebit van een kind is onderhevig aan veel veranderingen. In elke levensfase van het kind verandert het gebit voortdurend. De tanden en kiezen gaan verschuiven, de kaak groeit en de tanden wisselen. Op jonge leeftijd komen de eerste melktandjes al door. Deze melktandjes worden in twee verschillende fases verwisseld voor blijvende tanden en kiezen. Tussen al deze veranderingen door wordt het gebit voortdurend aangevallen door bacteriën. Ook wil er nog wel eens een valpartijtje voorkomen.

Het gebit van kinderen heeft dus veel te verduren. Hierdoor kunnen gebitsproblemen bij uw kind ontstaan. Hier vertellen we graag meer over.

Gebitprobleem kind

Standsafwijkingen van het gebit

Vaak kunnen we in de ontwikkeling van het gebit al zien dat er standsafwijkingen van de tanden en kiezen gaan ontstaan. De relatie tussen de bovenkaak en de onderkaak is dan niet goed. De kiezen komen bijvoorbeeld niet goed op elkaar doordat de onderkaak te ver naar voren – of juist achteren – staat. De tandarts kan op een jonge leeftijd van het kind al zien of er bepaalde beetafwijkingen zijn.

Op het moment dat de beetafwijking wordt waargenomen door de tandarts, wordt er bepaald op welk moment het kind moet worden verwezen naar de orthodontist. De orthodontist kan met een beugel de stand van de tanden en kiezen veranderen en de groei van de kaken manipuleren. Dit wordt gedaan zodat de boven- en onderkaak op de juiste manier op elkaar passen. Dit heeft namelijk invloed op het functioneren van het gebit, de esthetiek en de spraak.

“Een goede mondhygiëne begint op een jonge leeftijd en maakt veel uit voor de mondgezondheid in de toekomst. Het is daarom van belang om regelmatig met het kind bij de tandarts langs te gaan.”

Tandarts Noordas

 

Het belang van een goede mondhygiëne

Om te beginnen aan een beugel moet de rest van het gebit van het kind schoon zijn en dus goed verzorgd zijn. Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze twee keer per dag poetsen met een fluoride houdende tandpasta. Daarnaast is het zo dat kinderen tot 10 jaar niet overal goed kunnen poetsen. Het is daarom belangrijk dat een ouder het kind één keer per dag napoetst. Op deze manier krijgt het kind ook mee hoe belangrijk de dagelijkse verzorging is.

Er dient dus net als bij volwassen twee keer per dag twee minuten lang gepoetst worden. Als het kind ouder is dan 10 jaar dan kan het kind zelf poetsen. De ouders dienen wel in de gaten te houden of dit de goede manier gebeurt en of het gebeurt. Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peuter tandpasta’s. Hier zit namelijk minder fluoride in. Vanaf het vijfde levensjaar kunnen kinderen poetsen met volwassenen tandpasta’s. Wel vinden kinderen het leuk om een tandpasta te hebben met een smaakje.

De voeding heeft invloed op het gebit

Ook is de voeding belangrijk en heeft dit invloed op het ontstaan van gebitsproblemen van een kind. Het advies is om het aantal eetmomenten van het kind beperken tot maximaal zeven keer per dag. Dat zijn drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Ook dient er niet te veel worden gesnoept en niet te veel frisdrank worden gedronken. Frisdranken en vruchtdranken bevatten namelijk ook zuren die schade aan het gebit kunnen veroorzaken.

Als er dan toch een gaatje ontstaat

Bij kinderen waarbij er niet dagelijks wordt gepoetst en nagepoetst door de ouders zien we dat gebitsproblemen vaker ontstaan. Er zit veel plaque tussen de tanden en de kiezen en er zijn gaatjes ontstaan in het gebit. Er wordt dan gekozen om een instructie te geven en het te hebben over de mondhygiëne van het kind met de ouders. Het gaatje kan opgevuld worden.

Als het kind te jong is of het te spannend vindt om een gaatje te vullen, wordt er gekozen voor het plaatsen van een roestvrijstalen kroontje. Het kroontje sluit de melkkies af en zorgt ervoor dat het gaatje zich niet verder uitbreidt en gaat zorgen voor ontsteking en pijn. Dit kroontje wordt alleen geplaatst op melkkiezen. Een blijvende kies met een gaatje moet wel worden schoongemaakt en opgevuld.

Een goede mondhygiëne begint op een jonge leeftijd en maakt veel uit voor de mondgezondheid in de toekomst. Het is daarom van belang om regelmatig met het kind bij de tandarts langs te gaan. De behandelingen en controles bij de tandarts worden ook nog volledig vergoed. Kom langs en maak een afspraak bij tandartspraktijk Noordas!

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.