Kan een tandarts helpen bij een abces in mijn mond?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Kan een tandarts helpen bij een abces in mijn mond?

De mond is een gevoelig gebied voor het ontstaan van ontstekingen. Het is een vochtige omgeving waar bacteriën het fijn vinden om zich te nestelen en zich te vermeerderen. Daarom is het erg belangrijk dat u twee keer per dag de tanden poetst en tussen de tanden ook erg goed schoonmaakt.

Indien u ook regelmatig de tandarts en mondhygiënist bezoekt, wordt de kans op het ontstaan van problemen aanzienlijk verminderd in de mond.

Vrouw met abces in haar mond

Hoe ontstaat een abces?

Het ontstaan van een abces gaat meestal niet van de één op ander dag. Vaak gaan hier dus verschillende symptomen aan vooraf.Indien u te lang door loopt met de pijn door een ontsteking, kan het zijn dat de bacteriën een weg naar buiten proberen te vinden. Er ontstaat dan een bultje op het tandvlees, dit wordt een abces genoemd.

De ontsteking die in de tand of kies aanwezig was heeft de kortste weg naar buiten gezocht. In de mond is dat meestal via het tandvlees. Soms kan er ook een wit puntje op het buitje zitten, of er komt actief pus uit.

Het ontstaan van een abces is vaak erg pijnlijk, dit komt door de opbouwende druk. Het ontstaan van het abces kan meerdere dagen duren. De bacteriën moeten namelijk door verschillende weefsels heen om de weg naar buiten te vinden.

Indien het abces eenmaal zichtbaar is in de mond, kan het zijn dat het abces openbarst. Er komt dan vaak pus uit. Na het openbarsten van het abces is de pijn vaak vlug verdwenen.

Het probleem waardoor het abces is veroorzaakt is nog niet verdwenen! Het is belangrijk dat u als patiënt deze symptomen niet negeert. Indien u een abces opmerkt, is het raadzaam om een tandarts te benaderen.

“De behandeling van het abces is vooral afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Wanneer de binnenkant inclusief de zenuw van de kies geïnfecteerd is, dient er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden.”

Tandarts Noordas

 

Wat kan een tandarts doen aan een abces?

Indien u de tandarts bezoekt met een abces gaat de tandarts onderzoeken waardoor het abces is veroorzaakt. De tandarts doet klinisch onderzoek en hoogstwaarschijnlijk zal er ook een röntgenfoto worden gemaakt.

Indien er een ontsteking aanwezig is in het kaakbot, is dit vaak te zien op een röntgenfoto als een zwartig beeld. Het laat dan duidelijk zien waar de ontsteking vandaan komt en welke tand of kies geïnfecteerd is.

De behandeling van het abces is vooral afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Wanneer de binnenkant inclusief de zenuw van de kies geïnfecteerd is, dient er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden. Als de ontsteking een andere oorzaak heeft, zal de tandarts dit goed met u bespreken.

Wanneer is antibiotica nodig?

In sommige gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven bij een abces. Het is verschillend per patiënt. Bij een patiënt met een wat slechtere afweer kan het lichaam met antibiotica meer helpen om de bacteriën op te ruimen. Bij deze patiënten schrijft een tandarts dus juist wel antibiotica voor. Wanneer jongere gezonde mensen abces krijgen, dan is het menselijk lichaam over het algemeen prima in staat om de bacteriën zelf op te ruimen.

Bij tandarts Noordas kunt u terecht met een Abces

Indien u last heeft van uw mond en het idee heeft dat er een ontsteking ontstaan is, dan is het belangrijk om de tandarts te bezoeken. En zeker als u een zwelling of bultje op het tandvlees ervaart, schroom dan niet contact op te nemen met onze praktijk.

Bij tandarts Noordas werken enkel kundige tandartsen die u goed zullen helpen om u bij dit symptoom te helpen.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.