Bent u opzoek naar een goede mondhygiënist in Amsterdam Noord?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Het belang van mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor een mooi een stralend gebit. Het gebit is namelijk een van de onderdelen van het gezicht dat het meest opvalt. Ook bevordert een gezond gebit de algemene gezondheid. In dit artikel leest u meer over het belang van mondhygiëne en hoe onze mondhygiënisten u hierbij helpen in onze praktijk in Amsterdam Noord.

Mondhygiënist Amsterdam Noord

Tandplaque blijft zitten tussen uw tanden en kiezen

Tijdens het eten kan er voedsel in het gebit achterblijven. Meestal blijft dit zitten tussen de tanden en kiezen. Op een gegeven moment vormen deze voedselresten zich samen met speekseleiwitten en bacteriemassa tot tandplaque. Dit tandplaque dient dagelijks verwijderd te worden om verdere gebitsproblemen te voorkomen. Tandplaque dat lang blijft zitten kan verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd en kan niet meer verwijderd worden door te poetsen. Dit dient professioneel te worden verwijderd door een mondhygiënist.

“Zuren die door bacteriën in tandplaque worden gevormd, tasten het gebit aan. Deze zuren zorgen ervoor dat het glazuur van een tand of kies in oplossing gaat.”

Tandarts Noordas

 

Zuur producerende bacteriën 

Tandplaque dat blijft zitten kan zuren produceren. Deze zuren die door de bacteriën in de tandplaque worden gevormd, kunnen het gebit aantasten. De zuren zorgen ervoor dat het glazuur (het buitenste laagje) van een tand of kies in oplossing gaat. Dit wordt dan een gaatje genoemd. Zo krijgen de zuren de kans om verder in de tand of kies te komen en voor een groter gaatje te zorgen.

Bacteriën zorgen voor gaatjes

Als er een gaatje ontstaat in een tand of kies, ontstaat er een open verbinding. In een verder stadium is er namelijk geen glazuurlaag die het binnenste van de tand of kies beschermt. Hierdoor krijgen de bacteriën en de zuren de kans om dieper in de tand of kies gaan zitten. De bacteriën kunnen hierdoor in de wortelkanalen komen en voor een ontsteking zorgen. In een later stadium kan er een wortelpuntontsteking ontstaan en moet er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden

Tandvleesontsteking als gevolg van bacteriën

Naast gaatjes kunnen de bacteriën in de mond ook voor tandvleesontstekingen zorgen. Zoals hierboven vermeld, kunnen de bacteriën die achterblijven in de mond voor problemen zorgen. Het lichaam reageert op de bacteriën door een ontsteking op gang te brengen. Het tandvlees kan hierbij rood en gezwollen zijn. Daarnaast is het tandvlees gevoelig en pijnlijk en kan het gaan bloeden. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Als de bacteriën worden verwijderd en er goed wordt gepoetst, kan het tandvlees weer teruggaan naar een gezonde situatie.

Van gingivitis naar parodontitis

Onder bepaalde omstandigheden kan gingivitis omslaan in parodontitis. Hier zijn specifieke bacteriën bij betrokken. Deze bacteriën breken het bot waar de tanden en kiezen in zitten af. Hierdoor gaan de tanden en kiezen losser zitten en kunnen er zelfs tanden en kiezen verloren gaan. Daarnaast wordt parodontitis ook geassocieerd met andere ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes. 

Het belang van een goede mondhygiëne 

Door een goede mondhygiëne toe te passen, kunnen deze problemen natuurlijk voorkomen worden. Het is hierbij belangrijk om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Daarnaast is het belangrijk om de ruimtes tussen de tanden en kiezen ook goed schoon te maken door te rageren, stokeren of flossen. Ook is het goed om frequent de mondhygiënist en de tandarts te bezoeken. 

Bij Tandartspraktijk Noordas hebben we verschillende mondhygiënisten in dienst, die u op weg kunnen helpen naar een mooi en schoon gebit! Onze mondhygiënisten kunnen u op het gebied van preventie adviseren. Dit wordt gedaan voor uw persoonlijke situatie en op deze manier bent goed in staat om uw gebit schoon te houden en verdere problemen te voorkomen. 

Kom langs!

Daarnaast kunnen onze mondhygiënisten uw gebit reinigen en de tandplaque en tandsteen verwijderen. Hierdoor wordt het makkelijker voor u om het gebit schoon te houden. Wordt het tijd voor u om langs te gaan bij een mondhygiënist? Of wilt u uw gebit weer schoon krijgen? Kom dan langs bij Tandartspraktijk Noordas en plan een afspraak in met één van onze mondhygiënisten!
NoordAs

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.