Ons advies bij een röntgenfoto van het kindergebit

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Ons advies bij een röntgenfoto van het kindergebit

Als alle melktanden en kiezen aanwezig zijn in de mond, dan kan het voor de tandarts een reden zijn om een röntgenfoto te maken. Een tandarts kan met het blote oog namelijk enkel de buitenzijde beoordelen.

Door middel van een röntgenfoto wordt de tand of kies ook van binnen zichtbaar gemaakt. Zo kan er beoordeeld worden gekeken of er een gaatje in de tand of kies zit.

Röntgenfoto’s dragen op deze manier bij aan een gezond gebit. Maar er zijn soms ook zorgen over het gebruik van röntgen bij kinderen. Wij vertellen u in dit artikel meer over de voordelen en nadelen.

Kind bij tandarts

Wanneer wordt er een röntgenfoto gemaakt?

Door een röntgenfoto is het voor de tandarts mogelijk om te beoordelen of een tand of kies gezond is. Als een tand of kies gezond is, bijvoorbeeld zonder gaatjes, dan lopen de structuren mooi in elkaar door zonder onderbrekingen. Indien er een gaatje aanwezig is, dan is het beeld afwijkend.

Bij de meeste volwassenen worden er elk jaar of om het jaar röntgenfoto’s gemaakt. De meest voorkomende foto is de bitewing. Op deze foto zijn de kiezen te zien die zich aan een kant in de mond bevinden. Daarom worden er vaak twee van deze foto’s gemaakt, voor zowel links als rechts.

De hoeveelheid straling die hierbij wordt geproduceerd is relatief laag. Tijdens een korte vliegtuig vlucht naar het buitenland vangt u meer op.

Een röntgenfoto is aanvullend materiaal op het klinisch onderzoek. Op een röntgenfoto kan de tandarts door de tanden en kiezen heen kijken. Indien een persoon een lage kans heeft op het ontwikkelen van gaatjes, dan zal er om de twee jaar een paar foto’s gemaakt worden.

Indien iemand een slechte mondhygiëne heeft, veel gaatjes in het verleden heeft gehad en er veel vullingen aanwezig zijn dan zal er sneller een foto gemaakt worden. De röntgenfoto wordt dan gemaakt om tijdig te kunnen ingrijpen, voordat het wellicht te laat is.

“Bovendien zal ook de hoeveelheid straling worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat het kind aan een zo laag mogelijke stralingsdosis wordt blootgesteld.”

Tandarts Noordas

 

Wanneer wordt er een röntgenfoto gemaakt bij kinderen?

Op het moment dat kinderen alle melktanden en kiezen hebben, kan dat een reden zijn om de tand of kies van binnen te bekijken met een foto. De meeste kinderen hebben nog niet zo een goede mondhygiëne, aangezien de poets motoriek nog niet volledig ontwikkeld is.

Bovendien is het eet en drinkpatroon ook nog redelijk onregelmatig. Dit zijn risicofactoren voor het vroegtijdig ontwikkelen van gaatjes.

Indien de tandarts een slechte mondhygiëne constateert en verdachte plekjes op de tanden en kiezen ziet, dan kan de tandarts ervoor kiezen om een röntgenfoto te maken.

Hoe oud zijn kinderen bij hun eerste röntgenfoto?

De gemiddelde leeftijd waarbij bij kinderen de eerste foto’s gemaakt zullen worden, zal tussen de zes en acht jaar liggen. Er wordt dan gebruik gemaakt van speciale kleine fotoplaatjes. Bovendien zal ook de hoeveelheid straling worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat het kind aan een zo laag mogelijke stralingsdosis wordt blootgesteld.

Indien een kind helaas een trauma ondergaat aan de tanden of kiezen, zoals een valpartij op de tanden. Dan kan het nodig zijn een röntgenfoto te maken om te beoordelen of de tand nog levend is. Indien een patiënte dan jonger is dan zes jaar, dan zal er toch de keus gemaakt worden om wel de röntgenfoto te maken. De informatie die de röntgenfoto geeft is namelijk erg belangrijk voor de toekomst van de tand of kies.

Tandarts NoordAs gespecialiseerd in gebitszorg bij kinderen

Bij tandarts NoordAs hebben we meerdere tandartsen werken die gespecialiseerd zijn in het behandelen van kinderen. Er zal deskundig gekeken worden naar het kind. Indien de tandarts een röntgenfoto wilt vervaardigen, dan zal dit uiteraard in samenspraak met de ouder gaan.

Schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk voor advies.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.