Valt een kies met een groot gat nog te redden?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Valt een kies met een groot gat nog te redden?

Het is belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor de reguliere controle. Tijdens de controle worden alle tanden en kiezen goed geïnspecteerd en beoordeeld. Gemiddeld worden er ook één keer per jaar röntgenfoto’s vervaardigd om extra grondig te kunnen controleren.

Als u bij de tandarts op controle komt en de tandarts merkt een probleem op, dan zal dit worden overlegd met u. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een gat is ontstaan in een tand of kies. Het hangt van meerdere aspecten af of het gat nog gerepareerd kan worden.

In onderstaande alinea’s zal besproken worden wanneer het gat nog te herstellen valt.

Het is belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor de reguliere controle. Tijdens de controle worden alle tanden en kiezen goed geïnspecteerd en beoordeeld.

Gemiddeld worden er ook één keer per jaar röntgenfoto’s vervaardigd om extra grondig te kunnen controleren.

Als u bij de tandarts op controle komt en de tandarts merkt een probleem op, dan zal dit worden overlegd met u.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een gat is ontstaan in een tand of kies. Het hangt van meerdere aspecten af of het gat nog gerepareerd kan worden.

In onderstaande alinea’s zal besproken worden wanneer het gat nog te herstellen valt.

Kies met gat

Hoe kan een gat ontstaan?

Een gat in tanden en kiezen kan ontstaan doordat bacteriën een weg hebben gevonden om zich te nestelen in de tand of kies. Bacteriën vinden het mondmilieu een prettige plaats om te verkeren. De bacteriën vermeerderen zich snel in een vochtig milieu.

Verder voeden de bacteriën zich met onder andere suiker. Een suikerachtig milieu kan ontstaan indien u veel en regelmatig eten en drinken dat suikers bevat consumeert. De bacteriën zullen aan de tanden en kiezen blijven zitten, wat plaque genoemd wordt.

Plaque bevat bacteriën die de tanden en kiezen kunnen aantasten waardoor er een gat kan ontstaan.

Een gat in tanden en kiezen kan ontstaan doordat bacteriën een weg hebben gevonden om zich te nestelen in de tand of kies.

Bacteriën vinden het mondmilieu een prettige plaats om te verkeren. De bacteriën vermeerderen zich snel in een vochtig milieu.

Verder voeden de bacteriën zich met onder andere suiker. Een suikerachtig milieu kan ontstaan indien u veel en regelmatig eten en drinken dat suikers bevat consumeert.

De bacteriën zullen aan de tanden en kiezen blijven zitten, wat plaque genoemd wordt.

Plaque bevat bacteriën die de tanden en kiezen kunnen aantasten waardoor er een gat kan ontstaan.

“De behandeling van het abces is vooral afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Wanneer de binnenkant inclusief de zenuw van de kies geïnfecteerd is, dient er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden.”

Tandarts Noordas

 

Hoe ziet een gat eruit?

Een gat kan verschillende kenmerken hebben. In de mond kan het zichtbaar zijn als een doffe witte plek. Het ziet er dan vaak erg wit uit, witter dan het glazuur. Het kan ook zijn dat het gat zich uit als een bruine verkleuring. Indien u als patiënt een plekje opmerkt in de mond wat een abnormaal uiterlijk heeft, is het belangrijk om de tandarts snel te bezoeken.

Een tand of kies is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag is het glazuur en daarbinnen ligt het tandbeen. Binnenin het tandbeen ligt weer de zenuw waardoor u gevoel heeft in de tand of kies.

Een gat begint op de plek waar de bacteriën zich hebben opgehoopt, meestal is dit dus in het glazuur. Als dit groter wordt, komen de bacteriën in het tandbeen. Wanneer het nog groter wordt, dan komt het vlakbij of zelfs in de zenuw. Ook kan het gat onder het tandvlees komen, het is dan niet zichtbaar maar kan wel veel klachten geven. Hoe groter het gat, hoe kwetsbaarder de kies wordt.

Een gat kan verschillende kenmerken hebben. In de mond kan het zichtbaar zijn als een doffe witte plek. Het ziet er dan vaak erg wit uit, witter dan het glazuur. Het kan ook zijn dat het gat zich uit als een bruine verkleuring.

Indien u als patiënt een plekje opmerkt in de mond wat een abnormaal uiterlijk heeft, is het belangrijk om de tandarts snel te bezoeken.

Een tand of kies is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag is het glazuur en daarbinnen ligt het tandbeen. Binnenin het tandbeen ligt weer de zenuw waardoor u gevoel heeft in de tand of kies.

Een gat begint op de plek waar de bacteriën zich hebben opgehoopt, meestal is dit dus in het glazuur. Als dit groter wordt, komen de bacteriën in het tandbeen.

Wanneer het nog groter wordt, dan komt het vlakbij of zelfs in de zenuw. Ook kan het gat onder het tandvlees komen, het is dan niet zichtbaar maar kan wel veel klachten geven.

Hoe groter het gat, hoe kwetsbaarder de kies wordt.

Wanneer kan mijn gat nog gevuld worden?

Gelukkig kunnen de meeste gaten gevuld worden. Er zijn meerdere voorwaardes waarop een gat wordt beoordeeld of het nog gevuld kan worden. Wanneer het gat zich in het glazuur bevindt, dan is de omvang nog gering en is de schade beperkt. Wanneer de schade zicht tot in het tandbeen uitstrekt, is behandeling nodig. Bovendien is een wortelkanaalbehandeling nodig als het een groot gat tot in de zenuw is.

Eén van de belangrijkste factoren bij het vullen van een gat, is of de tand of kies goed drooggehouden kan worden. Als er bloed of vocht bij de vulling komt tijdens het maken, dan hecht deze veel minder goed. Als het gat bijvoorbeeld erg diep onder het tandvlees is, dan moet soms worden geconcludeerd dat het niet meer te herstellen is. Dan moet de tand of kies verwijderd worden.

Ook moet er nog voldoende materiaal aanwezig zijn waarop de kies opnieuw opgebouwd kan worden. Wanneer er te weinig materiaal van de oorspronkelijke kies aanwezig is, dan kan het zijn dat restaureren niet meer mogelijk is.

Wanneer kan mijn gat nog gevuld worden?

Gelukkig kunnen de meeste gaten gevuld worden. Er zijn meerdere voorwaardes waarop een gat wordt beoordeeld of het nog gevuld kan worden.

Wanneer het gat zich in het glazuur bevindt, dan is de omvang nog gering en is de schade beperkt. Wanneer de schade zicht tot in het tandbeen uitstrekt, is behandeling nodig.

Bovendien is een wortelkanaalbehandeling nodig als het een groot gat tot in de zenuw is.

Eén van de belangrijkste factoren bij het vullen van een gat, is of de tand of kies goed drooggehouden kan worden. Als er bloed of vocht bij de vulling komt tijdens het maken, dan hecht deze veel minder goed.

Als het gat bijvoorbeeld erg diep onder het tandvlees is, dan moet soms worden geconcludeerd dat het niet meer te herstellen is. Dan moet de tand of kies verwijderd worden.

Ook moet er nog voldoende materiaal aanwezig zijn waarop de kies opnieuw opgebouwd kan worden. Wanneer er te weinig materiaal van de oorspronkelijke kies aanwezig is, dan kan het zijn dat restaureren niet meer mogelijk is.

Tandarts NoordAs is voor reguliere tandheelkunde het beste adres

Tandarts NoordAs is een praktijk waar kwaliteit bovenaan staat. De meeste tandartsen vullen gaatjes, maar bij tandarts NoordAs besteden wij hier extra aandacht aan en zorgen voor het beste resultaat. Schroom niet contact op te nemen met de praktijk als u een gaatje vermoedt.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.