Waarom is een laserbehandeling beter bij parodontitis?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Waarom is een laserbehandeling beter bij parodontitis?

De mond bevat biljoenen bacteriën. In een gezonde situatie leven deze bacteriën samen in een evenwicht en hebben schadelijke bacteriën niet de overhand. Er zijn een veel invloeden van buitenaf die ervoor kunnen zorgen dat de schadelijke bacteriën actief worden. Deze bacteriën kunnen dan voor problemen in de mond zorgen.

Na het eten en drinken, blijven er vaak voedingsresten in de mond achter. Deze voedingsresten blijven hangen op je tanden en kiezen, we noemen dit ook wel tandplaque. Tandplaque bestaat dus uit voedingsresten, speeksel en bacteriën en het kan zorgen voor irritatie en ontsteking van het tandvlees. Het lichaam ziet de tandplaque als lichaamsvreemd en laat hier ontstekingscellen op los.

parodontitis tandarts noordas

De ontsteking van het tandvlees

Bij ontsteking van het tandvlees raakt het tandvlees geïrriteerd, waardoor het opzwelt, rood wordt en pijn kan gaan doen. Ook heeft het tandvlees een verhoogde bloedingsneiging en kan het tijdens het tandenpoetsen gaan bloeden.

Dit duidt erop dat er een ontsteking gaande is. Deze ontsteking wordt gingivitis genoemd. Wanneer u gingivitis heeft, is het belangrijk om de mondhygiëne te verbeteren. Als u erin slaagt om effectief te poetsen en de tandplaque weg te halen, krijgt het tandvlees de kans om weer gezond te worden.

Gingivitis kan bij een slechte mondhygiëne of door andere factoren omslaan in parodontitis. Hierbij zijn er andere bacteriën betrokken die het kaakbot aantasten. De tanden en de kiezen zitten namelijk vast in het kaakbot. Bij parodontitis vallen de bacteriën het bot aan en wordt deze afgebroken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de tanden en kiezen los gaan staan.

De bacteriën die het kaakbot aantasten, zitten langs de tanden en de kiezen in de pockets. Dit is een ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies. In een gezonde situatie zit de onderkant van de pocket met vezels vast aan de tand of kies. Bij parodontitis worden deze vezels afgebroken en kunnen de bacteriën bij het bot komen en hier een ontsteking veroorzaken.

“Bij ontsteking van het tandvlees raakt het tandvlees geïrriteerd, waardoor het opzwelt, rood wordt en pijn kan gaan doen. “

Tandarts Noordas

 

Hoe herken ik parodontitis?

Ondanks dat dit pijnlijk klinkt, hoeft parodontitis niet altijd klachten te geven. Vaak ontstaat de pijn pas in een vergevorderd stadium of helemaal niet. Bij parodontitis kunt u ook last hebben van een slechte adem en/of een vieze smaak in de mond. Verder is er net zoals bij gingivitis sprake van ontstoken, rood en gezwollen tandvlees. De tandarts kan het beste beoordelen of er sprake is van parodontitis.

Wat valt er te doen tegen parodontitis

Wanneer de diagnose parodontitis bij u wordt vastgesteld, moet hier natuurlijk iets aan worden gedaan. Vaak wordt er een parotraject gestart bij de tandarts.

Tijdens dit traject wordt uw gebit grondig gereinigd. Afhankelijk van de situatie in uw mond, wordt hier een plan voor gemaakt. Bij de professionele gebitsreiniging worden alle vlakken van de tanden en kiezen gereinigd. Ook diep in de pockets tegen de wortels van de tanden en de kiezen aan zal worden schoongespoeld. Hier bevinden zich namelijk ook bacteriën.

Na de behandelingen zal er een afspraak worden gemaakt voor een evaluatie om na te gaan of de behandeling heeft aangeslagen. Naast de professionele gebitsreiniging is het belangrijk dat u de mond goed verzorgt en blijft verzorgen.

Dit heeft namelijk een hele grote invloed op de kans van slagen van de behandeling. Het kaakbot dat al is afgebroken, kan helaas niet teruggroeien. Een goede mondhygiëne kan er wel voor zorgen dat het ontstekingsproces wordt gestopt en dat er niet nog meer kaakbot verloren gaat.

Een laserbehandeling bij parodontitis in Amsterdam

Lasertherapie is een redelijk nieuwe toepassing als één van de behandelopties van parodontitis. Het is een precieze manier om bacteriën effectief te verwijderen. Ook neemt het vaak minder tijd in beslag en is het niet nodig om te snijden in het tandvlees.

Bij tandartspraktijk Noordas in Amsterdam maken we naast de ultrasone reinigingsapparatuur dus ook gebruik van een laserbehandeling bij parodontitis. De bacteriën en de tandplaque worden dan verwijderd door de laser. Het voordeel hiervan is dat dit minder belastend is voor de patiënt. Daarnaast zorgt het voor minder bloeding tijdens de behandeling en kan het tandvlees nog beter genezen. Op indicatie bepalen we wat de beste behandeling voor u is!

Merkt u dat uw tandvlees bloedt of pijnlijk aanvoelt of bent u misschien lang niet bij de tandarts geweest en wilt u uw tandvlees laten controleren? Maak dan een afspraak bij tandartspraktijk Noordas!

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.