Wanneer moet u voor het eerst met uw kind naar de tandarts gaan?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Wanneer moet u voor het eerst met uw kind naar de tandarts gaan?

Veel ouders gaan regelmatig naar de tandarts. De meeste ouders gaan twee keer per jaar voor de halfjaarlijkse controle. Hierbij wordt er goed gekeken naar alle tanden en kiezen en naar het tandvlees.

Als een reiniging van het gebit nodig is, wordt een afspraak gemaakt bij de mondhygiënist. Een mondhygiënist doet de uitgebreide reiniging en onderzoekt grondig het tandvlees en de gezondheid daarvan.

De meeste kinderen gaan dan ook braaf naar de tandarts. Het is handig om daar op jonge leeftijd al mee te beginnen. Hoe eerder je kinderen laat wennen aan een tandartspraktijk, hoe groter de kans is dat de ervaringen later positiever zullen zijn.

We beschrijven in dit artikel waarom het voor kinderen ook zo belangrijk is om naar de tandarts te gaan.

Eerste Keer Tandarts

Wanneer krijgen kinderen hun eerste tanden?

De meeste kinderen krijgen al in hun eerste levensjaar tanden. Tussen de zes en negen maanden breken namelijk de eerste kleine tandjes door. Voor de ouders is dit vaak een groots moment, maar voor de baby zelf kan dit soms gepaard gaan met gevoeligheid. Sommige baby’s kunnen zelfs last hebben van kwijlen, slecht slapen, veel huilen. Sommige hebben ook de neiging om op veel dingen te gaan bijten. Als ouder zijnde moet je hier goed op letten.

Om de gevoeligheid tijdens het doorbreken van tandjes te verminderen, kan het raadzaam zijn om het tandvlees van de baby te masseren. Koud water drinken kan ook als verlichting helpen. Een speen werkt vaak goed. Echter is dat voor de uiteindelijke stand van de tanden en kiezen niet echt bevorderlijk.

Het melkgebit van kinderen bestaat in totaal uit 20 tanden en kiezen. De onderste twee snijtandjes komen als eerste door. Dit is op te merken doordat er onder het tandvlees een hard bobbeltje ontstaat. Dit kleurt vaak wit. Binnen enkele weken zal opgemerkt worden dat de tanden door het tandvlees komen.

“Bij het doorkomen van de eerste tandjes is het raadzaam om de tandarts voor het eerst te bezoeken. Vanaf dan gaan er meer tandjes doorkomen.”

Tandarts Noordas

 

Hoe oud is een kind bij het eerste bezoek aan de tandarts?

Voor de meeste ouders wordt het voor het eerst naar de tandarts gaan met hun kind als best iets spannends gezien. Uw kind komt in een ruimte waar alle mensen in een wit pak rondlopen en gebruik maken van veel instrumenten en een felle lamp. Dit kan tot veel prikkels leiden. Het is een nieuwe omgeving waar het kind nog niet gewend aan is. Soms kan een kind ook al meekomen naar een afspraak van de ouder. Dit kan een positief effect hebben op de eigen ervaringen.

Bij het doorkomen van de eerste tandjes is het raadzaam om de tandarts voor het eerst te bezoeken. Vanaf dan gaan er meer tandjes doorkomen. De tandarts kan dan vanaf het begin alles goed in de gaten houden. Spelenderwijs zal de tandarts het kind kennis laten maken met de praktijk en het instrumentarium. De tandarts zal proberen met het spiegeltje in de mond te kijken. Als er meer tandjes doorgebroken zijn, dan kunnen ze steeds geteld worden.

De tandarts moet uiteindelijk een vertrouwde plek worden voor het kind. Het kind moet zo veel mogelijk positieve ervaringen verzamelen. Dit kan door middel van complimentjes en ook met cadeautjes als beloning. De meeste kinderen onthouden dit. Tijdens de volgende controle verheugen de kinderen zich dan vaak al op het cadeautje.

Wij helpen graag bij het laten wennen van uw kleintje

Het is verstandig vanaf de eerste doorgebroken tandjes de tandarts te bezoeken, zo kan alles vanaf het begin worden gecontroleerd. De tandarts kan eventueel tips geven en beginnen met het opbouwen van een band. Het is belangrijk dat het kind positieve ervaringen verzamelt.

Bij tandartspraktijk Noordas zijn er veel lieve tandartsen die graag kinderen in de stoel hebben. Schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.