Wanneer start u met tanden poetsen bij uw baby?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Wanneer start u met tanden poetsen bij uw baby?

Het poetsen van de tanden is van groot belang voor een gezond gebit. Dit begint al op (zeer) jonge leeftijd. Op deze manier krijgen kinderen van jongs af aan mee hoe het gebit verzorgd dient te worden. Maar wanneer moeten kinderen beginnen met poetsen en hoe zit het met het melkgebit?

Tanden poetsen bij baby

Leeftijd om te beginnen met tandenpoetsen

Bij de meeste kinderen breken de eerste tandjes door rond de leeftijd van zes maanden. Vanaf dat moment is het belangrijk om één keer per dag de tanden van uw kind te poetsen. Dit kan gedaan worden met een zachte tandenborstel en fluoride peutertandpasta.

Vanaf het tweede tot het vijfde levensjaar, is het advies om de tanden twee keer per dag te poetsen met fluoride peutertandpasta. Kinderen vanaf vijf jaar oud kunnen poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen.

Het is verder goed om kinderen vanaf twee jaar te stimuleren om zelf de tanden te poetsen. De ouders dienen tot de leeftijd van 10 het kind na te poetsen. Vanaf deze leeftijd heeft het kind voldoende motorische vaardigheden ontwikkeld om zelf de tanden op een goede manier te kunnen poetsen.

“Het is ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde voeding met zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en snacks. “

Tandarts Noordas

 

Adviezen voor het melkgebit van het Ivoren Kruis

Het Ivoren Kruis adviseert om het melkgebit minimaal twee keer per dag te poetsen met fluoride tandpasta. Bij kinderen tot 2 jaar wordt geadviseerd om niet meer dan een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een rijstkorrel te gebruiken. Bij kinderen van twee tot vijf jaar is een hoeveelheid ter grootte van een erwt voldoende. 

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde voeding met zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en snacks. Het aantal eet- en drinkmomenten dienen beperkt te worden tot zeven keer op een dag. Dit zijn drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje. Verder is het goed om vaker voor kraanwater te kiezen in plaats van zoete dranken.

Als het melkgebit niet goed wordt verzorgd, kan dit lijden tot gaatjes en zelfs tot vroegtijdig verlies van de tanden en kiezen.

Naar de tandarts met jonge kinderen

Kinderen moeten ook regelmatig ter controle naar de tandarts. Dit is belangrijk omdat de tandarts in de gaten kan houden of het gebit zich op een goede manier ontwikkelt. Eventuele problemen kunnen hierdoor tijdig worden gesignaleerd. Zodat er vroegtijdig kan worden ingegrepen als de klachten nog relatief beperkt zijn.

Het advies is om vanaf de leeftijd van twee jaar met uw kind naar de tandarts te gaan. De tandarts kan dan het gebit van uw kind controleren en kan u advies geven over het poetsen en de verzorging van het gebit. Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al vertrouwd te maken met de tandarts, zodat het kind later minder angst heeft voor tandheelkundige behandelingen.

Tandheelkunde voor de jeugd in Nederland

In Nederland is de tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar grotendeels verzekerd via de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor reguliere tandheelkundige zorg, zoals controles en behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Er zijn echter ook behandelingen die buiten de basisverzekering vallen, zoals orthodontie en cosmetische behandelingen. Hiervoor kunt zich wel aanvullend verzekeren.

Kom langs bij Tandartspraktijk NoordAs!

Een gezond gebit begint al op jonge leeftijd. Het is belangrijk om dagelijks de tanden van uw kind te poetsen en te zorgen voor een gezonde voeding met zo min mogelijk suikerhoudende snacks en dranken.

Bij tandartspraktijk NoordAs staan deskundige tandartsen en mondhygiënisten voor u klaar om u en uw kind te adviseren over de juiste verzorging van het gebit! Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek en een controle van het gebit van uw kind. U kunt uw jonge kinderen ook altijd meenemen om een keer kennis te maken met uw tandarts.