Tanden bij baby’s: Wat te doen bij doorkomende tandjes

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Tanden bij baby’s: Wat te doen bij doorkomende tandjes

Als bij uw zoon of dochter de eerste tandjes beginnen door te breken, is dit vaak een spannend moment. Uw baby krijgt voor het eerst tandjes en kan zachtjes proberen eten te gaan kauwen.

Op het moment dat tandjes gaan doorbreken zijn er verschillende manieren waarop u dit kan merken als ouder. Vaak bestaan de eerste klinische kenmerken uit kleine witte puntjes zichtbaar net onder of door het tandvlees. Dit houdt in dat het tandje richting de oppervlakte van het tandvlees komt.

In dit artikel zal er besproken worden wat u als ouder kan doen bij het doorbreken van tandjes bij uw baby. Hoe kunt u helpen bij pijn, hoe verzorgt u de tanden en wanneer moet u voor het eerst naar een tandarts?

Knuffelbeer tandenpoetsen

Wanneer breken tandjes door bij baby’s?

Het moment dat de eerste tandjes gaan doorbreken, is vaak een leuk moment voor de ouders. In de regel breken de eerste tandjes door tussen de zes en negen maanden. Echter, het precieze moment van de doorbraak verschilt per kind.

Er is meestal wel een regelmaat te vinden in hoe de tandjes doorbreken. Vaak breken de onder voortandjes als eerste door. Hierna breken snel andere tandjes door, zoals de boven voortandjes. Als de eerste babytand is doorgekomen komt er daarna ongeveer iedere maand een tand bij.

Baby’s zijn ongeveer twee jaar bezig met het doorbreken van het volledige melkgebit. Het volledige melkgebit telt twintig tandjes en kiesjes. Het is belangrijk dat vanaf het moment van doorbreken van de eerste tandjes wordt gepoetst met fluoride houdende tandpasta geschikt voor de juiste leeftijd.

Het poetsen van de tandjes en kiezen zorgt ervoor dat de kans op het ontstaan van gaatjes kleiner wordt.

“Als ouder is het niet leuk om te zien dat uw baby last heeft van het doorbreken van tandjes. Er zijn wel verschillende therapieën om de pijn wat te verzachten.”

Tandarts Noordas

 

Hoe merkt u dat er tandjes op doorbreken staan bij baby’s?

Het doorkomen van tandjes bij uw baby kan soms gepaard gaan met wat pijn en gevoeligheidsklachten. Er zijn meerdere symptomen die erop duiden dat uw baby pijn ervaart tijdens het doorbreken, zoals overmatig kwijlen, op alles willen bijten en weigeren te eten.

Als ouder is het belangrijk om deze symptomen serieus te nemen. Het is ook belangrijk dat uw kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien kan koorts en diarree optreden. Dit zijn niet specifieke kenmerken van het doorbreken van tandjes, maar kunnen wel een teken zijn.

Tips bij het doorkomen van tanden

Als ouder is het niet leuk om te zien dat uw baby last heeft van het doorbreken van tandjes. Er zijn wel verschillende therapieën om de pijn wat te verzachten. Het kan helpen om tijdens het doorbreken van de tandjes het tandvlees te masseren met uw vinger. Dit zorgt voor een verzachtend gevoel van het tandvlees. Soms kan dit echter ook pijnlijk zijn, dus het is belangrijk dat u dit doet op geleide van de reactie van uw baby.

De baby vindt het ook fijn om op iets kouds te bijten. Leg de bijtring in de koelkast en laat uw kind hierop bijten. Het kan ook helpen om koud water te geven. Koud drinken verzacht de pijn.

Er is ook een tip om uw baby toch te laten eten indien het niet makkelijk gaat. Maak het eten niet te warm. Dit zorgt ervoor dat uw baby het sneller zal accepteren. Daarnaast kan de baby ook veel gaan kwijlen. Dit kan ervoor zorgen dat de huid rondom de mond droog wordt.

Zorg er als ouder voor dat u de huid rondom de mond vochtig houdt met bijvoorbeeld baby crème. Ten slotte kan het nog raadzaam zijn om de speen te geven. Zuigen op een speen zorgt bij veel baby’s voor een rustig gevoel.

U hoeft in de eerste maanden niet langs een tandarts. Wanneer u afwijkende kleuren of bloedingen ziet of wanneer u merkt dat uw kindje pijn blijft houden, dan is het wel verstandig om langs een tandarts te gaan.

Tandarts NoordAs gespecialiseerd in kinderen

Bij tandarts NoordAs bent u aan het juiste adres als u een tandarts zoekt speciaal voor kinderen. Bij tandarts NoordAs werken meerdere tandartsen die veel affiniteit met kinderen hebben en ook veel van de behandelingen bij kinderen afweten.

De tandartsen kunnen u advies geven, maar vaak ook geruststellen indien nodig. Maak gerust een afspraak bij de tandarts voor uw kind.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.