Wortelpunt-ontsteking?

Van jong tot oud

Uw tandarts van jong tot oud

Perfecte glimlach

Wij creëren uw perfecte glimlach

Aangenaam

Wij verzorgen aangename tandheelkunde

Wat kan een tandarts doen bij een wortelpuntontsteking

Een wortelpuntontsteking is een ontsteking aan het uiteinde van de wortel van een tand of kies. Deze ontstaat doordat de kies geïnfecteerd is geraakt en uiteindelijk dood is gegaan. Een wortelpuntontsteking kan wel of geen pijn doen. Het liefst hebben we geen ontstekingen in ons lichaam en zeker niet als deze pijnlijk is. Onze tandartsen bij Tandartspraktijk NoordAs kunnen u in de meeste gevallen hier van af helpen. In dit artikel wordt verder uitgelegd hoe dit in zijn werking gaat.

wortelpuntonsteking

Hoe ontstaat een wortelpuntontsteking?

Een tand of kies is opgebouwd uit meerdere lagen. De buitenste laag is het glazuur en daar binnen ligt een laag dentine. Het dentine ligt vervolgens weer rond een holte waarin de zenuw en een bloedvat zich bevinden, ook wel de pulpaholte genoemd. De wortels van een tand of kies staan in het kaakbot.

Als een gaatje zich voortzet door de verschillende lagen heen, komt het uiteindelijk uit in de pulpaholte. Op dat moment kunnen bacteriën uit de mond bij de zenuw en het bloedvat komen en deze holte infecteren. Vervolgens bewegen de bacteriën zich in de richting van de wortelpunt en kunnen daar een ontsteking veroorzaken. Op deze manier ontstaat een wortelpuntontsteking.

“Wanneer een wortelpuntontsteking aanwezig is, is de tand of kies in de meeste gevallen dood.”

Tandarts NoordAs

 

Het onderzoek naar een wortelpuntontsteking.

Onze tandartsen beginnen altijd met het afnemen van een duidelijke anamnese. Hierbij worden u vragen gesteld over eventuele klachten, bijvoorbeeld hoe lang de pijn aanwezig is, wanneer de pijn het meest intens is en hoe u de pijn zal beschrijven. Ook wordt gevraagd of u pijnstilling heeft gebruikt.

Vervolgens zal de tandarts zelf onderzoek doen in uw mond. Dit bestaat uit verschillende testen. Hierbij wordt de gezondheid van het tandvlees rondom de tanden en kiezen bepaald, er wordt een koude test uitgevoerd om te bepalen of de zenuw nog leeft of niet en er wordt op de tand of kies getikt. Ook maakt de tandarts een röntgenfoto van de regio waar de wortelpuntontsteking zich bevindt.

Wanneer een wortelpuntontsteking aanwezig is, is de tand of kies in de meeste gevallen dood. De zenuw hierin zal dan niet meer reageren op een (koude) prikkel. Er zal dus geen reactie vanuit de patiënt komen als er iets kouds tegen de tand of kies wordt geplaatst. Zoals al eerder genoemd kan een wortelpuntontsteking wel of geen pijn doen. Als er op de tand of kies wordt getikt, wordt deze in de ontsteking aan de wortelpunt gedrukt. Vaak geeft dit pijn, maar dat hoeft dus niet altijd. Op een röntgenfoto kan een ontsteking zichtbaar zijn door een donkere kleur rond de wortelpunten.

Wortelpuntontsteking

Hoe kan de tandarts u helpen bij een wortelpuntontsteking?

Een wortelpuntontsteking moet behandeld worden, anders zullen de klachten toenemen. In eerste instantie zijn hier twee mogelijkheden voor: een wortelkanaalbehandeling of verwijdering van deze tand of kies. Als de prognose van de tand of kies nog goed is, zal de tandarts u een wortelkanaalbehandeling adviseren.

Deze behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Er wordt gestart met het openen van de tand of kies en vervolgens wordt de pulpaholte schoongemaakt en schoongespoeld. Hierbij wordt ook de zenuw en het bloedvat verwijderd. Hierop volgend wordt de pulpaholte weer opgevuld met bepaalde rubberen stokjes en uiteindelijk wordt de kies weer afgesloten met een vulling.

Wanneer een tand of kies al een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan om verschillende redenen ook nog steeds een wortelpuntontsteking ontstaan. In dat geval kan worden besloten de wortelkanaalbehandeling niet opnieuw uit te voeren, maar wordt chirurgisch de wortelpunt verwijderd.

Wij helpen u graag bij ons in Tandartspraktijk NoordAs.

Wanneer u klachten heeft aan een tand of kies, schroom dan niet contact op te nemen met onze praktijk zodat wij u hierbij kunnen helpen. Wij zullen uitgebreid onderzoek doen en er alles aan doen om u van de klacht af te helpen. Ons ervaren team staat graag voor u klaar.

Angst voor de Tandarts?

Wij begrijpen dat voor sommige patiënten een bezoek beangstigend kan zijn. Wij doen daarom ons uiterste best om u helemaal op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is.